Omslag_EW05 600
7 november 2023

Zonnepanelen verdienen zichzelf nog steeds terug

Aanschaf uitstellen door onzekerheid over salderingsregeling is onnodig

zonnepanelen-web

Ook zonder salderingsregeling blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen. Dat zegt brancheorganisatie Techniek Nederland als reactie op de voortdurende onduidelijkheid over de salderingsregeling. De brancheorganisatie dringt er in Den Haag wel op snel een knoop door te hakken, omdat consumenten ‘totaal onnodig‘ de aanschaf van zonnepanelen uitstellen.

Op dit moment verdienen zonnepanelen zichzelf nog binnen zeven jaar terug. Ook al zou de salderingsregeling na 2025 geleidelijk worden afgebouwd, dan nog wordt de terugverdientijd van een zonnestroominstallatie volgens Doekle Terpstra slechts één tot twee jaar langer. ‘De gemiddelde levensduur van kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen is 25 jaar; er blijft dus ruim voldoende tijd over om te profiteren van de lagere energierekening’, aldus de voorzitter van de brancheorganisatie.

Duidelijkheid over salderingsregeling

Terpstra vindt wel dat er snel duidelijkheid moet komen over de salderingsregeling. ‘De discussie duurt al veel te lang en brengt onzekerheid met zich mee. Consumenten stellen nu totaal onnodig de aanschaf van zonnepanelen uit. Dat helpt ons niet de klimaatdoelen te behalen.’
Daarmee reageert Terpstra op de berekening die Milieu Centraal begin september maakte als reactie op de onrust op de heffing die Van de Bron in rekening brengt voor het terugleveren van groene stroom. De terugverdientijd zou daardoor oplopen tot 25 jaar.

Zonnepanelen worden beter en goedkoper

Het is volgens de brancheorganisatie op dit moment zelfs nóg interessanter dan een jaar geleden om in zonnepanelen te investeren. De panelen worden steeds betaalbaarder, terwijl het rendement toeneemt. Na 8 of 9 jaar ga je geld verdienen. Zeker in combinatie met een hybride warmtepomp is een investering in zonnepanelen nog aantrekkelijker, zo schrijft Techniek Nederlands in een persbericht.

Opgewekte stroom zelf gebruiken

Techniek Nederland adviseert om het aantal zonnepanelen zo goed mogelijk af te stemmen op het eigen verbruik. Daarnaast benadrukt de brancheorganisatie dat het na het afbouwen van de salderingsregeling belangrijker zal zijn om opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door de wasmachine of de droger midden op de dag aan te zetten, wanneer de zonnepanelen de hoogste opbrengst hebben.

Thuisbatterijen en netcongestie

Een energiemanagementsysteem kan ervoor zorgen dat apparatuur automatisch wordt ingeschakeld en de elektrische auto wordt opgeladen wanneer de zon schijnt. Ook een thuisbatterij kan helpen om méér opgewekte stroom zelf te verbruiken. Techniek Nederland vindt dat de overheid innovatie en toepassing van thuisbatterijen zou moeten stimuleren. Als meer zonnestroom in de eigen woning wordt gebruikt of opgeslagen, draagt dat namelijk ook bij aan het verminderen van netcongestie.

Lees ook: