Omslag_EW05 600
17 mei 2022

Itho Daalderop, Zehnder en Ubbink winnen VSK Awards 2022

VSKAwards_Webbeeld

Itho Daalderop, Zehnder en Ubbink gingen er tijdens de 25ste VSK vandoor met de prijzen in de drie hoofdcategorieën. Triple Solar werd door het publiek beloond met de publieksprijs.

Deelnemers aan de vakbeurs VSK konden afgelopen voorjaar hun noviteiten voorleggen aan een achtkoppige vakjury, onder leiding van Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra. Die beoordeelde alle inzendingen op innovatie, oplossingsgerichtheid, praktische toepasbaarheid, sociale impact, duurzaamheid en economisch rendement. Uit de negen genomineerden in de categorieën Energietransitie, 'Gezond en Comfortabel' en Installateurszaken koos de vakjury uiteindelijk de drie winnaars.

Urgentie wint het van innovatie

Jurylid Theo Ockhuijsden van BIMpuls lichtte de keuze van de vakjury toe. Hij stelde vast dat er bij de fabrikanten een grote urgentie is voor het bewerkstelligen van de energietransitie. 'Die wint het zelfs van de pure innovativiteit van de inzendingen', zo zei Ockhuijsen.'Maar dat is niet erg, want Nederland zit met heel veel smart te wachten op oplossingen waarmee we morgen de gebouwde omgeving kunnen verduurzamen. Dat veel inzenders voortborduurden op bestaande technische ontwikkelingen zien wij daarom zeker niet als negatief.'

Oekraïne

Ockhuijsen refereerde ook nog even aan het conflict aan de Russisch-Oekraïense grens dat in de hele sector zorgt voor nog meer noodzaak om met alle partijen in de industrie keihard te werken aan verduurzaming om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verder terug te dringen. Ook de digitalisering ziet Ockhuijsen als een belangrijke trend. 'Er is veel zorg over de lage instroom van technische vakmensen. Het is daarom des te belangrijker om de bestaande capaciteit met elkaar zo goed mogelijk te benutten. Digitalisering speelt daarin een cruciale rol en komt bij bijna alle inzendingen naar voren als onderdeel van de oplossing.

De winnaars

Itho wint VSK award

Energietransitie

In de categorie Energietransitie werd de warmtepomp Vincent van Itho Daalderop gekozen als de winnaar. De fabrikant hield twee concurrenten achter zich; de energiedamwanden van Nathan en de PVT-warmtepomp van Triple Solar.

 

 

Zehnder wint VSK award

Gezond en Comfort

In de categorie Gezond en Comfort ging de eerste prijs naar de warmtepomp ComfoClime en Thermal Shield van Zehnder. De eerste prijs werd weggekaapt voor de neuzen van Renson met de binnenluchtkwaliteitssensor Sense en het balansventilatietoestel HRU 400 QuattroZone van Itho Daalderop.

 

Ubbink wint VSK award

Installateurszaken

In de categorie Installateurszaken was Ubbink de grote winnaar met haar ventilatiedakdoorvoer Ventus. De jury verkoos de tijdbesparende oplossing boven het perssysteem FlowFit van Geberit en het opbergsysteem ProClick van Sortimo.

 

 

Triple solar wint publieksprijs VSK

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar de PVT warmtepomp van Triple Solar.

Eerder verschenen in E&W: