EW04 Omslag 600
16 april 2020

Corona zet omzet en werkgelegenheid in installatiebranche onder druk

conjuntuurenquete leueker.JPG

Bijna 40% van de grote en middelgrote installatiebedrijven verwacht monteurs te moeten ontslaan en 80 % denkt in het tweede kwartaal minder technische vakmensen in te lenen. Driekwart van de bedrijven sector houdt rekening met een aanzienlijke omzetdaling in het tweede kwartaal. Dat blijkt uit de meest recente conjunctuurenquête van Techniek Nederland.

Voorzitter Doekle Terpstra noemt de uitkomsten uiteraard niet onverwacht. ‘Het beeld is nu al zeer verontrustend, maar in het tweede kwartaal teren wij nog op projecten die vóór de crisis zijn verstrekt. Ik maak me zorgen dat de echte klap nog moet komen.’

NOW-regeling

Terpstra zegt dat zijn brancheorganisatie er alles aan heeft gedaan en nog steeds doet om ervoor te zorgen dat de overheid zoveel mogelijk zal doen om de gevolgen van de crisis te dempen. Een voorbeeld noemt hij de noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW), waarvoor de brancheorganisatie een stappenplan heeft gemaakt om leden te ondersteunen bij de aanvraag.

Installateurs aan de gang houden

En via het opstellen van een protocol ‘Samen veilig werken’ doet zij er alles aan om installateurs zoveel mogelijk aan de gang te houden op projecten in de anderhalve-metersamenleving die ons de komende tijd te wachten staat. Bij Rijkswaterstaat heeft de brancheorganisatie aangedrongen projecten naar voren te halen en bij de netbeheerders om de monteur toestemming te verlenen om achter de voordeur te mogen doorwerken.

Groei na de crisis

Terpstra maakt zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor zijn branche op de korte termijn. Kijken we iets verder, dan is hij aanzienlijk optimistischer. ‘Ontwikkelingen als de energietransitie en de digitalisering zullen de komende tijd alleen maar belangrijker worden. De verwachting is dat de technieksector na deze crisis weer hard gaat groeien. Juist daarom doen we er alles aan om te voorkomen dat er nú geen banen en bedrijven verloren gaan.’

Lees ook:

Conjunctuurenquête

Techniek Nederland peilt elk kwartaal de stemming in de techniekbranche. De installatiekoepel legt dan een aantal vragen voor aan de aangesloten grote en middelgrote installatiebedrijven en technisch dienstverleners.